ردیف
عنوان
موضوع
1
نام شخصیت
نام
محمد صالح
نام خانوادگی
حائری
القاب
علامه سمنانی
نام پدر و مادر
پدر :آیه الله حاج میرزا فضل الله علامه حائری - مادر مکرمه اش دختر شادروان آیه الله حاج ملا محمد یوسف استرآبادی
2
تولد
تاریخ
28 رجب سال (1298 هـ . ق)
محل
کربلای معلا
3
وفات
21 دیماه 1350 برابر با 23 ذی قعده 1391 هـ . ق، در سن 93 سالگی
سمنان -
4
جایگاهها در دوران زندگی با ذکر مشاغل
دولتی
نظامی
سایر
*
5
زمینه فعالیت
فرهنگی ، هنری ، نظامی و سایر
مذهبی - علمی
6
آثار بر جای مانده
کتاب
مقاله
رساله غساله
روزنامه
بیانیه
فتوا
اختراع
اکتشاف
7
خدمات برجسته
تدریس و تالیف کتابهای مختلف - مبارزه با تهاجم فرهنگی و برگزاری مجالس روضه و مبارزه با استعمار و خاندان رضا خان پهلوی
8
خلاصه زندگینامه
علامه سمنانی، عمرش را در مطالعه و تحقیق و تألیف و تدریس سپری کرد، نتیجه این کار آثار فراوانی است که همه حاکی از ژرف نگری، احساس تعهد و مسئولیت، عمق دانش و فکر عالی اوست. آثاری که در حد خود از گرانقدرترین مکتوبات علمی و حکمی بوده و از دقایق و نکات و اسرار علوم عقلی و الهی پرده برداشته و به رفع مشکلات و حل معضلات آن ها اهتمام کرده است. شمار آثار علامه سمنانی اعم از کتاب و رساله به سیصد مجلد تحت عناوین فقه، اصول فقه، تفسیر، کلام، منطق، فلسفه، دعا، ادبیات مندرج است شگفت این که تعدادی از این آثار را در جوانی نوشته است.
رکنالدین ابوالمکارم
احمدبن محمد
علاء الدوله سمنانی
شرفالدین محمد، خواهر رکنالدین صاین
659 هجری
بیابانک سمنان
736 هجری
صوفی آباد سمنان
فرهنگی - ادبی - وی در زمینه علوم فیزیک نیز فعالیت داشته و شیوه آبیاری استخری امروز سمنان با قوانین عرفی محلی آن، یکی از روشهای پیچیده نظام آبیاری سنتی در ایران میباشد که به شیخ علاءالدوله سمنانی نسبت داده شده است.
سلوک و صحبت با شیخ عبدالرحمن اسفراینی از روندهای مهم در زندگی روحانی علاءالدوله بود. شیخ علاءالدوله سمنانی در تصوف معتقد به میانهروی بود و در زمینه اجرای دستورهای دین اسلام و سازگاری باورها با اصول دین سختگیر بود.
کنالدین ابوالمکارم احمدبن محمد، معروف به "علاء الدوله سمنانی" یکی از عارفان و فرزانگان بزرگ ایران است. وی همزمان با دانشمندان برجسته ای چون خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی، خواجه نصیرالدین طوسی، علامه حلی، شیخ صفی الدین اردبیلی و خواجوی کرمانی میزیسته و با آنها مراودات علمی داشته است. او در سال 659 هجری در بیابانک سمنان متولد شد؛ مدت 77 سال بزیست و عاقبت در سال 736 هجری به رحمت ایزدی پیوست و در خانقاه خود در صوفی آباد واقع در 12 کیلومتری جنوب غربی سمنان به خاک سپرده شد.
حاج ملاغلامحسین
هراتی
-
ملاغلامرضا - ملاسکینه
1264 شمسی
سمنان
25دی ماه سال1345 شمسی
گرمسار
علمی - مذهبی
ترجمه اشعار عربی به فارسی – تدریس حدود 40 سال در حوزه و علوم - تربیت شاگردان
پدربزرگوارش بنام ملاغلامرضا و مادرش بنام ملاسکینه و جد و جدهاش اهل فضل بوده واین بزرگوار {مرحوم هراتی} ازدوران طفولیت عشق وافر به یکتاپرستی ومبانی مذهبی وتحصیل علم ودانش معارف اسلامی داشته. سپس به مدرسه صادقیه {مدرسه علوم دینی} سمنان راه یافته وپس ازطی مراحل مقدماتی صرف ونحو و... ازدریای علم ودانش فیلسوف وحکم عالیقدر آن عصرجناب آیت ا... حاج ملاعلی حکیم الهی سمنانی طاب ثراه که به اکثر علوم احاطه داشته کسب فیض نمود
مرحوم هراتی ازهمان دوران جوانی درجه بالای علمی را کسب وحدود۴۰سال مدرس حوزه وعلوم بودکه شاگردان زیادی درمحضرش تلمذ مینمودندوخدمات ارزنده به این خطه بویژه اهالی سمنان نموده است
وی سرانجام در ۲۵ دی ماه سال۱۳۴۵ شمسی مطابق باچهارم شوال سال۱۳۸۶قمری دارفانی را وداع و به لقاءا... وبه معشوق خودپیوست
آيت الله شيخ محمد تقي
نصيري
1310 هجري شمس
1382
مذهبی
مديريت و تدريس در حوزه علميه سمنان به تربيت و پرورش شاگردان در سطوح مختلف علمي – تربیت روحانیون
آيت الله شيخ محمد نصيري در سال 1310 هجري شمسي چشم به جهان گشود و از همان دوران نوجواني و جواني در شهرهاي قم و مشهد مقدس به تحصيل پرداختند و در نهايت به سمنان برگشتند و پنجاه سال در خدمت دين و مردم سمنان بودند. آيت الله محمدتقي نصيري از محضر بزرگاني چون علامه محمدصالح حائري سمناني، ملاغلامحسين هراتي، آيات اديب نيشابوري و ميرزا هاشم قزويني، مراجع عظام بروجردي، سيد محمدرضا گلپايگاني، سيد محمد محقق داماد و امام خميني(ره) کسب فيض کرد. وي سال ها با مديريت و تدريس در حوزه علميه سمنان به تربيت و پرورش شاگردان در سطوح مختلف علمي پرداخته است.